Οι Δασμοί του Trump Πλήττουν Σκληρά Toyota, Nissan, Honda: Η Κρίση των Ιαπωνικών Αυτοκινητοβιομηχανιών
Οι νέοι δασμοί 25% που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στις 27 Μαρτίου 2025, για τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται εντός των ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Ιαπωνικές εταιρείες όπως η Toyota, η Nissan, η Honda και η Suzuki βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, με την Toyota να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της κυριαρχίας της στην αμερικανική αγορά. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις επιπτώσεις των δασμών, τις αντιδράσεις των αγορών και τις προοπτικές για το μέλλον.
Οι Επιπτώσεις των Δασμών στις Ιαπωνικές Αυτοκινητοβιομηχανίες
Οι ΗΠΑ αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αγορές για τους Ασιάτες κατασκευαστές αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την Carpro, το 2024 οι ιαπωνικές και κορεατικές εταιρείες κατείχαν έξι από τις οκτώ πρώτες θέσεις σε όγκο πωλήσεων στις ΗΠΑ. Η Toyota, με 1,98 εκατομμύρια πωληθέντα οχήματα, ξεπέρασε τις Ford και Chevrolet, ενώ η Honda και η Nissan ακολούθησαν στις θέσεις 4 και 5 αντίστοιχα. Ωστόσο, η επιβολή δασμών 25% απειλεί να ανατρέψει αυτή την κυριαρχία.
Μετά την ανακοίνωση του Trump, οι μετοχές της Toyota υποχώρησαν κατά 9,4% μέσα σε τρεις συνεδριάσεις, ενώ η Nissan κατέγραψε πτώση 9,3%. Η Hyundai, από τη Νότια Κορέα, είδε τις μετοχές της να πέφτουν κατά 11,2%. Σύμφωνα με τον Vivek Vaidya της Frost & Sullivan, η Toyota πλήττεται περισσότερο λόγω της εξάρτησής της από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της.
Οικονομικά Δεδομένα και Στατιστικά
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν προϊόντα αυτοκινητοβιομηχανίας αξίας 474 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, με τα επιβατικά αυτοκίνητα να αντιστοιχούν σε 220 δισ. δολάρια (Reuters). Η Ιαπωνία εξήγαγε 1,3 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ, ενώ η Νότια Κορέα 1,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με την S&P Global Mobility. Τα αυτοκίνητα αποτελούν το 28,3% των ιαπωνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, καθιστώντας την αμερικανική αγορά κρίσιμη για την επιβίωση αυτών των εταιρειών.
Ο Joe McCabe της AutoForecast Solutions τονίζει ότι η μεταφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ δεν είναι άμεση λύση. «Απαιτούνται δισεκατομμύρια δολάρια και χρόνια για να χτιστούν νέα εργοστάσια», εξηγεί, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία προσαρμογής.
Αντιμετώπιση των Δασμών: Κόστος ή Τιμές;
Ο Richard Kaye της Comgest υποστηρίζει ότι οι εταιρείες δεν μπορούν εύκολα να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς. «Ακόμα και αν η Toyota και η Nissan διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, η επέκτασή τους δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες», λέει στο CNBC. Το δίλημμα είναι σαφές: είτε θα απορροφήσουν το κόστος, μειώνοντας την κερδοφορία τους, είτε θα το μετακυλήσουν στους καταναλωτές, αυξάνοντας τις τιμές.
Παρά τις δυσκολίες, η Suzuki αποτελεί εξαίρεση. Δεν δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και επικεντρώνεται στην Ινδία, όπου σημειώνει επιτυχία. Οι μετοχές της ενισχύθηκαν κατά 1% μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, ενώ η Toyota έχασε 16,45% και η Nissan 21%.
Οι Κερδισμένοι και οι Χαμένοι
Ο μεγάλος κερδισμένος φαίνεται να είναι η Tesla του Elon Musk, η οποία κατασκευάζει όλα τα οχήματά της στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Musk προειδοποίησε ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν και την Tesla λόγω της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την άλλη, η Ford, με το 80% της παραγωγής της εντός ΗΠΑ, αναμένεται να υποστεί μικρότερες επιπτώσεις.
Οι καταναλωτές, ωστόσο, θα πληγούν σκληρά. «Λιγότερες επιλογές και υψηλότερες τιμές είναι το πιθανό αποτέλεσμα», λέει ο Sam Fiorani της AutoForecast Solutions.
Το Μέλλον της Αυτοκινητοβιομηχανίας
Οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ από τις 2 Απριλίου 2025 και καλύπτουν επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά φορτηγά και εξαρτήματα όπως κινητήρες. Εξαιρούνται οχήματα που συμμορφώνονται με τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου USMCA (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς), αλλά οι ξένες εταιρείες που βασίζονται σε εισαγωγές αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.
Συμπέρασμα
Οι δασμοί του Trump αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με τις ιαπωνικές εταιρείες να βρίσκονται σε δεινή θέση. Η Toyota, η Nissan και η Honda καλούνται να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα, ενώ η Suzuki δείχνει ότι η διαφοροποίηση μπορεί να αποτελέσει σωτηρία. Οι εξελίξεις των επόμενων μηνών θα κρίνουν το μέλλον του κλάδου.