Διεθνής Αναταραχή για την Καταδίκη της Le Pen
Ένας πρωτοφανής δικαστικός σάλος ξέσπασε στη Γαλλία μετά την απόφαση δικαστηρίου του Παρισιού, στις 31 Μαρτίου 2025, να κρίνει τη Marine Le Pen, ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού (RN), ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ. Η ποινή της – τέσσερα χρόνια φυλάκιση (δύο με αναστολή), πρόστιμο 100.000 ευρώ και πενταετής αποκλεισμός από δημόσια αξιώματα – την αποκλείει από τις προεδρικές εκλογές του 2027. Η απόφαση έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με πολλούς να μιλούν για «δικαστική δικτατορία» και πολιτική δίωξη. Τι συνέβη και πώς επηρεάζει τη γαλλική δημοκρατία;
Η Απόφαση του Δικαστηρίου: Τι Καταλόγισαν στη Le Pen
Η Marine Le Pen, μαζί με 8 ευρωβουλευτές και 12 βοηθούς, καταδικάστηκε για τη δημιουργία ενός συστήματος υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 4,6-7 εκατομμυρίων ευρώ, από το 2004 έως το 2016. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που προορίζονταν για κοινοβουλευτικούς βοηθούς χρησιμοποιήθηκαν για τη μισθοδοσία στελεχών του RN, οι οποίοι δεν εργάζονταν για την Ευρωβουλή. Ο δικαστής Bénédicte de Perthuis τόνισε ότι δεν επρόκειτο για «διοικητικά λάθη», αλλά για «συστηματική κατάχρηση». Η Le Pen αρνείται τις κατηγορίες και μέσω του δικηγόρου της, Rodolphe Bosselut, ανακοίνωσε έφεση, η οποία ωστόσο δεν αναστέλλει την άμεση εφαρμογή του αποκλεισμού της λόγω «προσωρινής εκτέλεσης».
Η Αντίδραση της Le Pen και του Εθνικού Συναγερμού
Η ίδια η Le Pen δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επίσημα, αλλά αναμένεται να μιλήσει στο γαλλικό κανάλι TF1 στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας). Ο Jordan Bardella, επικεφαλής του RN, χαρακτήρισε την απόφαση «εκτέλεση της γαλλικής δημοκρατίας» και κάλεσε σε ειρηνικές κινητοποιήσεις κατά της «δικτατορίας των δικαστών». «Δεν είναι μόνο η Marine που καταδικάζεται, αλλά ο γαλλικός λαός που στερείται το δικαίωμα να επιλέξει», δήλωσε, ενώ ζήτησε υπογραφές υπέρ της Le Pen. Το κόμμα παραμένει σε «αγωνιστική διάθεση», παρά το πλήγμα.
Διεθνείς Αντιδράσεις: Από τον Salvini στον Orban
Η καταδίκη προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από ηγέτες της ευρωπαϊκής δεξιάς:
- Matteo Salvini (Ιταλία): «Κήρυξη πολέμου από τις Βρυξέλλες. Οι ελίτ φοβούνται την κρίση των ψηφοφόρων και καταφεύγουν στα δικαστήρια».
- Geert Wilders (Ολλανδία): «Σοκαριστική απόφαση. Πιστεύω ότι η Le Pen θα κερδίσει την έφεση και θα γίνει πρόεδρος».
- Viktor Orban (Ουγγαρία): «Je suis Marine!», δείχνοντας αλληλεγγύη.
- Maria Zakharova (Ρωσία): «Η φιλελεύθερη δημοκρατία αγωνιά». Ο Dmitry Peskov πρόσθεσε ότι η Ευρώπη «περιφρονεί τη δημοκρατία».
Αντιδράσεις στη Γαλλία: «Εθνική Ντροπή»
Στη Γαλλία, η απόφαση χαρακτηρίστηκε «ντροπή» από στελέχη του RN και όχι μόνο. Ο Charles-Henri Gallois δήλωσε στο SkyNews: «Οι Γάλλοι είναι αηδιασμένοι. Είναι αντιδημοκρατικό να αποκλείεται η επικρατέστερη υποψήφια». Ο Eric Zemmour (Reconquest) τόνισε ότι «οι δικαστές δεν αποφασίζουν για τον λαό», ενώ ο Laurent Wauquiez (Les Républicains) είπε ότι η χρήση δικαστηρίων κατά πολιτικών είναι «ανθυγιεινή». Δημοσκοπήσεις του 2025 δείχνουν τη Le Pen να προηγείται στον πρώτο γύρο με 34-37%, καθιστώντας τον αποκλεισμό της ακόμα πιο αμφιλεγόμενο.
Η Ευρύτερη Εικόνα: Πολιτική Δίωξη ή Δικαιοσύνη;
Κάποιοι βλέπουν την υπόθεση ως απόπειρα των ευρωπαϊκών ελίτ να φιμώσουν την ανερχόμενη εθνικιστική δεξιά. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, από την Ελλάδα, συνέδεσε την υπόθεση με τη δική του δίωξη, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για «αντιρωσική υστερία και απαγόρευση της αντιπολίτευσης». Αντίθετα, η εισαγγελία και ΜΜΕ όπως η Libération υποστηρίζουν ότι η Le Pen παραβίασε σαφώς τους κανόνες της ΕΕ. Η αλήθεια ίσως κριθεί στην έφεση – που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Συμπέρασμα: Η Δημοκρατία σε Κρίση;
Η καταδίκη της Marine Le Pen θέτει υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατική διαδικασία στη Γαλλία. Με την έφεση να εκκρεμεί και τις εκλογές του 2027 να πλησιάζουν, το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό. Θα καταφέρει η Le Pen να ανατρέψει την απόφαση και να διεκδικήσει την προεδρία; Ή μήπως η υπόθεση σηματοδοτεί την αρχή ενός ευρύτερου κύματος δικαστικών παρεμβάσεων στην ευρωπαϊκή πολιτική;